VNO-NCW en MKB-Nederland: inbesteden zorgelijke ontwikkeling

VNO-NCW en MKB-Nederland: inbesteden zorgelijke ontwikkelingVNO-NCW en MKB-Nederland delen de zorgen van ondernemers uit de schoonmaak-, beveiligings- en cateringbranche over het inbestedingsbeleid van de overheid. 

In een brief reageren ondernemers woedend op de plannen van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Hij wil naar zeggen van de ondernemers taken die nu door bedrijven worden gedaan, laten uitvoeren door overtallige ambtenaren via het inbesteden van deze werkzaamheden.
Furieuze reacties  
Volgens de ondernemers in de genoemde sectoren hebben zij moeite om het hoofd boven water te houden. Dat Blok minder opdrachten wil aanbesteden aan marktpartijen, leidt tot furieuze reacties van hen. De getroffen ondernemers eisen ‘een verplichte bewijslast voor overheden als zij toch menen activiteiten zelf beter en goedkoper te kunnen uitvoeren.
Slager die zijn eigen vlees  
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat “de overheid de aanbestedingsplicht maximaal moet invullen.” Zij vinden ook dat de spelregels van de Wet Markt en Overheid tegen het licht gehouden moeten worden. “Want inbesteden brengt al snel het risico van oneerlijke concurrentie met zich mee.”De wet geldt namelijk niet als een activiteit in ‘algemeen belang’ is. “Maar omdat de overheid de ruimte heeft dat zelf te bepalen, klinkt dat als een slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
lees meer
Opjuli 26, 2013, geplaatst in: Laatste Nieuws door

Verschenen boek: Zin in werk met portret schoonmaker Bart

Een van de hoofdstukken uit het recent verschenen boek Zin in werk gaat over schoonmaker Bart van de Merkt: “Mensen reageren heel verschillend op mij, meestal positief. Sommigen zeggen: ‘O, schoonmaker, wat ruikt het weer lekker hier’.” Zin in werk is een kijk- en leesboek ineen met vijftig portretten van mensen die in opperste concentratie aan de slag zijn.

Zin in werk is niet alleen een boek, maar ook een maatschappelijk initiatief om werkzoekenden en potentiële werkgevers op een bijzondere manier met elkaar in contact te brengen. Werkzoekenden kunnen hun persoonlijke blog plaatsen op de website www.zininwerk.info. Voor werkgevers snijdt het mes aan twee kanten: via de blogs kunnen ze ‘de mens achter het CV leren kennen’. Daarnaast krijgen ze een gratis interactief platform op de website en via sociale media.

Zin in werk is geschreven door Peter Henk Steenhuis en Marcel Prins. Uitgeverij is Lemniscaat; ISBN 978 90 477 05536, prijs € 24,95

lees meer
Opjuli 25, 2013, geplaatst in: Laatste Nieuws door

Tork: Toilethygiëne onderweg ondermaats

17 juli 2013

Volgens bijna driekwart van de Nederlandse vakantiegangers is het slecht gesteld met de toiletfaciliteiten van parkeerplaatsen, wegrestaurants en tankstations. Vooral onhygiënische toiletten (91%), ontbrekend wc-papier (81%) en onfris ruikende toiletruimtes (76%) leiden tot irritatie. Zo stelt washroomleverancier Tork na uitgebreid onderzoek.
Bij het aantreffen van vieze wc’s onderweg, stelt meer dan de helft van de autorijders het toiletbezoek liever uit tot een schonere gelegenheid zich voordoet. Bijna twee derde verkiest de buitenlucht wel eens boven de aangeboden toiletfaciliteiten.
Creatief omgaan met vies toilet tijdens autorit

Tijdens de autorit naar de vakantiebestemming ergert de Nederlander zich het meest aan vieze wc’s onderweg (60%), files (59%) en slechte eetgelegenheden (18%). Naast onhygiënische toiletten zijn ook de gebrekkige mogelijkheden voor het handen wassen een bron van irritatie. 45% zegt het storend te vinden wanneer zij de handen niet af kunnen drogen.

Bijna 40% vindt ontbrekende of groezelige handzeep het meest vervelend. Dus verzint Nederland slimme oplossingen om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden. De vakantieganger vermijdt het contact met de toiletbril (80%), neemt een eigen voorraad wc-papier mee op reis (74%) en reinigt de handen achteraf extra zorgvuldig met desinfecterende handgel (69%).

Franse toiletfaciliteiten het slechtst, Duitsland het best

Acht van de tien ondervraagden gaat wel eens met de auto op vakantie en daarmee is de auto onder Nederlandse vakantiegangers het populairste vervoersmiddel. Hoewel maar liefst 92% van de weggebruikers zich verantwoordelijk voelt om de toiletruimtes waar zij tijdens de autorit gebruik van maken netjes te houden, zijn volgens 70% van de ondervraagden de faciliteiten toch ondermaats.

Vooral de Franse toiletgelegenheden hebben een slechte staat, gevolgd door Spanje en Italië. De Duitse, Nederlandse en de Deense faciliteiten komen het beste uit de test. Om te kunnen bepalen hoe hygiënisch de toiletten precies zijn, hecht meer dan de helft van de Nederlanders veel waarde aan een schoonmaakrooster.

lees meer
Opjuli 17, 2013, geplaatst in: Laatste Nieuws door

Ronald McDonald Huis VUmc

RonMcDon

lees meer
Opjuli 14, 2013, geplaatst in: Laatste Nieuws door